TENIS STOŁOWY

Tenis stołowy (znany jako ping-pong) – gra, w której uczestniczą 2 (gra pojedyncza – singel) lub 4 osoby (gra podwójna – debel, mikst), polegająca na odbijaniu piłeczki rakietką tak, by przeleciała nad siatką na drugą połowę stołu. Piłeczka musi uderzyć o stół tylko raz, niedozwolone jest odbijanie piłeczki z powietrza, tak jak to ma miejsce w tenisie. Punkty przyznawane są za uderzenia, których przeciwnik nie odebrał. Tenis stołowy jest jedną z najpopularniejszych gier na świecie, biorąc pod uwagę liczbę zawodników uprawiających ten sport.

Według najnowszych badań naukowych: neurofizjologów, psychologów, socjologów, tenis stołowy to:

  • sport sprzyjający rozwojowi mózgu (dr Daniel G. Amen),
  • sport rozwijający koordynację ciała i umysłu (prof. Pamela Tsang),
  • sport służący zachowaniu cech młodości (dr Win Wenger),
  • sport bardzo widowiskowy, medialny, globalny, olimpijski,
  • sport bardzo mało urazowy,
  • sport fantastycznie rozwijający szybkość, zwinność, precyzję ruchów.
Zasady gry w tenisa stołowego

Szczegółowe przepisy gry dostępne na stronie Polskiego Związku Tenisa Stołowego.

Czas rozgrywki nie jest ograniczony. Aby wygrać set, należy zdobyć 11 punktów (zmiana serwującego co 2 serwy). Przypadek 10:10 opisany jest niżej.

Rozpoczęcie gry

Rozpoczęciem akcji w tenisie stołowym jest podanie (serwis) jednego z zawodników. Na najwyższym poziomie o tym, kto rozpocznie grę decyduje rzut monetą. Zwykle jednak odbywa się w ten sposób, że sędzia lub któryś z zawodników losuje piłkę schowaną w jednej ręce lub pod stołem. Ten, kto wylosuje ma prawo wyboru – może albo sam pierwszy serwować, wybrać odbiór (czyli przekazać pierwszeństwo podawania przeciwnikowi) lub zmienić połowę stołu. Każdy z graczy serwuje po dwa razy na przemian, a gdy stan gry wyniesie 10:10 od tego momentu po razie, aż do uzyskania przez jednego z zawodników 2-punktowej przewagi (koniec seta). Od kilku lat zawody rozgrywa się wyłącznie do 11, ale już nie do dwóch lub trzech wygranych setów, a do trzech lub czterech.

Serwis

Aby poprawnie zaserwować, należy podrzucić piłeczkę na przynajmniej 16 cm, nie wolno uderzyć piłki nad powierzchnią stołu a także nie wolno jej zasłaniać żadną częścią ciała. Serwis w dużej mierze oddziałuje na przebieg późniejszej akcji – mówi się, że serwis jest dobry wówczas, kiedy return przeciwnika będzie zgodny z zamierzeniem serwującego. Pozwala to na przygotowanie się do ataku np. do wykonania Top spina. Serwis powinien być jak najbardziej rotacyjny, powinien też za każdym razem zaskakiwać rodzajem i kierunkiem rotacji.

Przyznawanie punktu

Punkty są przyznawane za błędy w grze:

  • za pozwolenie, by piłka odbiła się dwa razy na jednej połowie,
  • za nieodbicie piłki, która raz odbiła się na jednej połowie,
  • gdy piłka po odbiciu rakietką odbije się jeszcze raz od naszej połowy,
  • za podwójne odbicie piłki; należy pamiętać, że według przepisów wolno odbić piłkę ręką do nadgarstka, choć przepisy odnośnie tego są różnie interpretowane przez sędziów,
  • za odbicie piłki jakąś częścią ciała (nie dotyczy ręki do nadgarstka, która trzyma rakietkę),
  • za odbicie piłki w ten sposób, że nie dotknęła połowy stołu przeciwnika,
  • za odbicie piłki bez uprzedniego odbicia się jej na naszej połowie (czyli odbicie piłki „z powietrza”, co jest dozwolone w tenisie ziemnym),
  • za dotknięcie ręką, inną częścią ciała bądź ubraniem powierzchni stołu,
  • za błędy podczas serwisu (opis poprawnego serwisu w akapicie Serwis).

PARTNERZY